Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Του Αι Γιάννη του κλήδονα

 ....από τον Χρήστο 

Στον Παλιό Μαρμαρά γιόρταζαν τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο στις 24 Ιουνίου .

Την παραμονή έκαναν μια γιορτή .Μάζευαν ξύλα από μουριές και άναβαν τρεις φωτιές στη σειρά και πηδούσαν από πάν τρεις φορές .Κάθε φορά που πηδούσε μια κοπέλα έριχνε  στη φωτιά τη ζούρα .Η ζούρα ήταν μια κλωστή από μετάξι που φορούσαν οι κοπέλες στο χέρι για να μην μαυρίζουν .


Αφού έσβηναν οι φωτιές ,δυο κοπέλες που δεν έπρεπε να μιλήσουν ,έπαιρναν μια κανάτα , περνούσαν από τρεις βρύσες του χωριού και έβαζαν νερό στην κανάτα . Στη συνέχεια έπαιρναν και από τον γιαλό και έτσι η κανάτα γέμιζε <<αμίλητο νερό >> Οι κοπέλες του χωριού έριχναν στο νερό κάποια από τα χρυσαφικά εκτός από σταυρό. Μετά σκέπαζαν την κανάτα με κόκκινο πανί και την πήγαιναν σε ένα σπίτι με κεραμίδια και το άφηναν εκεί όλη τη νύχτα .Την νύχτα αυτά τα κορίτσια παρέμεναν αμίλητα .

Την επόμενη μέρα ,ένα κοριτσάκι που ήταν ντυμένο νύφη θα έβγαζε την τύχη κάθε κοπέλας . Ξεκινούσε ένα τραγούδι με στιχάκια που θα φανέρωναν τα επαγγέλματα των συζύγων που θα παντρεύονταν οι κοπέλες .Το κορίτσι έβαζε το χέρι του στην κανάτα και διάλεγε ένα κόσμημα .Όποιας κοπέλας ήταν ,σήμαινε πως ο άντρας της θα έκανε το επάγγελμα που έλεγε το στιχάκι .Όταν τελείωναν όλα τα κοσμήματα , γινόταν γιορτή .

Το έθιμο διατηρείται και σήμερα στο χωριό μας , ανάβοντας φωτιές από κληματσίδες αμπελιών και χωρίς τη ζούρα , αφού δεν καλλιεργούμε  μεταξοσκώληκες .