Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Ο ρόλος των ηφαιστείων και των σεισμών στις αλλαγές της φύσης

 Οι επιπτώσεις μιας ηφαιστειακής έκρηξης είναι συχνά δυσάρεστες αφού και καταστροφές μπορεί να γίνουν και ανθρώπινες ζωές να χαθούν.

Πέρα όμως από τις ζημιές όσο και παράξενο αν ακούγεται η λάβα που βγαίνει από το ηφαίστειο φέρνει και θετικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα Η λάβα που βγαίνει από το κρατήρα του ηφαιστείου και μαζί με την ηφαιστειακή τέφρα στερεοποιείται και δημιουργεί νέα εδάφη που ονομάζονται ηφαιστειογενή. Τα ηφαιστειογενή εδάφη είναι πολύ εύφορα.






Η έκρηξη ενός ηφαιστείου μπορεί να σημαίνει την κάλυψη μιας περιοχής με λάβα, τη δημιουργία ενός νέου νησιού, την εξαφάνιση ενός βουνού, τη βύθιση ενός μέρους της Γης μέσα στη θάλασσα.




Ανάλογες αλλαγές έφερε και η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης.


Το ηφαίστειο της Σαντορίνης ξεκινάει τη δραστηριότητα του πριν από 2,5 εκατομμύρια χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Το ηφαίστειο που αποτελεί μέρος του ηφαιστειακού τόξου του Αιγαίου, ευθύνεται για την καταστροφή του Μινωικού πολιτισμού. (1650 π. Χ.)

Το τσουνάμι που δημιουργήθηκε τότε έφτασε στην Αφρική.
Μάλιστα παρουσιάζει και την μεγαλύτερη καλντέρα του κόσμου (κρατήρας που δημιουργήθηκε από την κατάρρευση του θαλάμου του μάγματος), ύψους 300 μέτρων και διαμέτρου 11 χλμ.






Διακρίνουμε τα ηφαίστεια σε:

ενεργά

ανενεργά ή σβησμένα


Ενεργά ονομάζουμε τα ηφαίστεια που δρουν και σήμερα ή έδρασαν κατά τους ιστορικούς χρόνους (ιστορικά χρόνια: τα χρόνια για τα οποία υπάρχουν ιστορικές μαρτυρίες).

Ανενεργά ή σβησμένα ονομάζουμε εκείνα που δεν έδρασαν ποτέ κατά τους ιστορικούς χρόνους.

Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα 39 ηφαίστεια με μεγαλύτερα της Σαντορίνης, της Νισύρου, της Μήλου και των Μεθάνων.





Εντυπωσιακό βίντεο με τις τελευταίες ώρες της Πομπηίας. Ψηφιακή αναπαράσταση... 


Οι σεισμοί:



Σεισμός είναι η δόνηση ή η ξαφνική κίνηση της επιφάνειας της Γης.

Ο σεισμός στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται αισθητός από την κίνηση του εδάφους. Μπορεί όμως να γίνει αντιληπτός είτε από την ταλάντωση των φωτιστικών σωμάτων ή τη μετατόπιση των αντικειμένων που βρίσκονται στα ράφια ενός σπιτιού.

Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο, που συμβαίνει στο εσωτερικό της Γης και τα αποτελέσματά του επιδρούν στην επιφάνεια της προκαλώντας συχνά μεγάλες καταστροφές.


Ένας πολύ μεγάλος σεισμός μπορεί να προκαλέσει μεταβολή στο γήινο ανάγλυφο , δηλαδή να προξενήσει ρωγμές στο έδαφος,  φαράγγια, να βυθίσει ή να ανυψώσει κομμάτια ξηράς στη θάλασσα, να ξεριζώσει δέντρα ή να καταστρέψει ολόκληρες περιοχές.

Η Ελλάδα είναι σεισμογενής χώρα. (Σεισμογενής περιοχή λέγεται ο τόπος όπου εκδηλώνονται συχνά σεισμοί.)

 Είναι η πιο σεισμογενής χώρα στην Ευρώπη και η έκτη σε όλον τον κόσμο.


ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ  ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ